Lazúrozás

FELÚJÍTÁS KISOKOS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

Ha egy felület lemattult, fényét vesztette, a rajta lévő festékréteg pedig máló, berepedezett, sürgős felújításra van szükség, mert a fafelület nem kap már elegendő védelmet.
Amennyiben szabad szemmel nem igazán látható a fafelületen a repedezettség, egy nagyon egyszerű módszerrel ellenőrizhetjük hogy fafelületünk védőrétege ép vagy kopott: fektessünk rá egy átnedvesített rongyot a fa felületére. Ha pár perc elteltével a fa sötétebb színű lesz, a felület felújításra szorul.

  1. TISZTÍTSUK MEG A FELÜLETET!
  1. CSISZOLJUK! PORTALANÍTSUK!
  1. ALAPOZZUNK!

FONTOS!
Korábban lazúrozott elöregedett felületekről levelekben leváló fafelületről a régi réteget csiszolással távolítsuk el. A teljesen lekopott részeket favédőszerrel kezeljük. A megmaradt lazúrozott felületet csiszoljuk át, majd portalanítsuk a teljes felületet.
A portalanítás után foltozzuk ki lazúrral a festékhiányos részeket, majd a foltok száradása után jöhet a teljes felület átvonása. A teljes felület átvonására vagy ugyanazt a színt, vagy valamivel sötétebb színt válasszunk, hogy a foltok által létrejött színeltérés ne legyen látványos.
Színtelen lazúrt ne használjunk utolsó rétegként.

  1. KEZDHETJÜK A LAZÚROZÁST!

A lazúr felkenését mindig a festendő terület elsejében kezdjük. (Soha ne a széleken). A szélek felé hosszanti irányba haladva lendületesen kenjünk. A felhordás mindig szálirányban történjen. A felvitt rétegek között mindig várjuk ki a megfelelő száradási időt.
Az első réteg száradása után, csiszoljuk meg a munkadarabot.
Ezzel nemcsak a tapadást segítjük elő, hanem szebb, simább felületet kapunk, ha az első réteg lazúr által felhúzott szálakat egy finom csiszolóval szálirányban eltávolítjuk.
A lazúrozás a tartósan talajjal vagy vízzel érintkező felületek esetén nem biztosít kellő védelmet.

FONTOS!
A még kezeletlen, natúr fa legyen légszáraz, por és zsírmentes. Az esetleges gyantakiválásokat Supralux H-400 észter hígítóval távolítsuk el.
A fát szálirányban csiszoljuk simára, és mindig portalanítsuk a felületet. A portalanítást végző ecsettel sosem lazúrozzunk.
Ne lazúrozzunk amennyiben az alapfelület hőmérséklete +5 °C alatt van, és tűző napsütésben.
Illetve ne vigyünk fel lazúrt nem kellően száraz fára (18 % nedvességtartalom felett), festett vagy lakkozott felületre. Szórással ne vigyük fel!
A festési munkálatokat ne végezzük tűző napon, felmelegedett felületre se fessünk. A festék oldószerének gyors párolgása megnehezíti a festék terülését, lehetetlenné válik szép és jó munkát végeznünk. A túl alacsony hőmérsékletnél (+10 C0 alatt) a víz bázisú termékek kötési ideje, száradási ideje növekszik.
Használat előtt minden esetben végezzen próbafestést a színeltérések elkerülése érdekében.
A vizes bázisú lazúr végleges színét a száradás után nyeri el.